Πόσα οστά έχει ο ανθρώπινος σκελετός, ποιο είναι το μεγαλύτερο και ποιο το μικρότερο

Συντάκτης: Στέφανος Νικήτας

Ένα μωρό διαθέτει 300 οστά όταν γεννιέται, ένας ενήλικος 206

SDI PRODUCTIONS VIA GETTY IMAGES

SDI PRODUCTIONS VIA GETTY IMAGES

Το ανθρώπινο σώμα διαθέτει εκατοντάδες οστά, από τα μακριά οστά των άκρων μέχρι τα οστά του κρανίου. Ποιο είναι όμως το μικρότερο οστό στο ανθρώπινο σώμα; Και ποιο είναι το μεγαλύτερο οστό;

Το μικρότερο ανθρώπινο οστό

PIKOVIT44 VIA GETTY IMAGES

PIKOVIT44 VIA GETTY IMAGES

Ένα μωρό έχει περίπου 300 όταν γεννιέται. Αυτά τελικά ενώνονται μεταξύ τους (γίνεται δηλαδή συνοστέωση) για να σχηματίσουν τα 206 οστά που έχουν οι ενήλικες, σύμφωνα με το Nemours Children’s Health System.

Αλλά ανεξάρτητα από την ηλικία ενός ατόμου, τα μικρότερα οστά στο ανθρώπινο σώμα βρίσκονται στο αυτί, είπε ο Δρ Ρόμπερτ Γκλάτερ, γιατρός επειγόντων περιστατικών στο νοσοκομείο Λένοξ Χιλ της Νέας Υόρκης, στο Live Science.

Αυτά τα οστά ονομάζονται σφυρα, άκμονας και αναβολέας, τα σχήματα των οποίων μοιάζουν αμυδρά, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Κώφωσης και Άλλων Διαταραχών Επικοινωνίας (NIDCD).

Τα οστά είναι μικρού μεγέθους, με τα μικρότερα οστά στο ανθρώπινο σώμα με τα ποντίκια να είναι τα πιο μικρά. Τα ονόματά τους αντικατοπτρίζουν το ξεχωριστό σχήμα και ρόλο κάθε οστού. Τα κοινά τους ονόματα είναι το σφυρί, το αμόνι και ο αναβολέας, αντικείμενα που ο καθένας μοιάζει εμφανώς.

Το ένα άκρο του μέσου αυτιού συνδέεται με την τυμπανική μεμβράνη, ή το τύμπανο και το άλλο με το άνοιγμα του εσωτερικού αυτιού. Αυτή η συνδεδεμένη ρύθμιση από το τύμπανο έως τα ακουστικά οστά προς το εσωτερικό αυτί επιτρέπει ηχητικά κύματα που εισέρχονται στο εξωτερικό αυτί να δονεί υγρό στο τύμπανο. Αυτό το υγρό σπρώχνει στα οστά του μέσου ωτός τα οποία στη συνέχεια το διαδίδουν στο οβάλ παράθυρο, η μεμβράνη που καλύπτει την είσοδο στο εσωτερικό αυτί και τελικά στο τμήμα του εσωτερικού αυτιού γνωστό ως κοχλία.

Η συγκεκριμένη διάταξη των τριών οστών στο μέσο αυτί λειτουργεί ως μοχλός για να διευκολύνει την αγωγιμότητα του ήχου στο εσωτερικό αυτί. Η κίνηση του σφυριού ενεργοποιεί το αμόνι και το αμόνι εκτοπίζει τον αναβολέα. Το σφυρί προσκολλάται στο τμήμα του τυμπάνου που μπορεί να κινηθεί ως απόκριση στην λήψη ηχητικών κυμάτων. Το αμόνι είναι το μεσαίο κομμάτι, προσαρτημένο στο σφυρί στη μία άκρη του και ο αναβολέας στο τέλος πιο κοντά στο εσωτερικό αυτί. Ο αναβολέας είναι ο τελευταίος σύνδεσμος, ωθώντας το υγρό στο εσωτερικό αυτί για την αντίληψη του ήχου.

Το σφυρί και ο αναβολέας συνδέονται με δύο μικρούς μυς που ενεργοποιούν το τυμπανικό αντανακλαστικό, γνωστό και ως ακουστικό αντανακλαστικό, το οποίο λειτουργεί ως προστατευτικός μηχανισμός για την πρόληψη βλάβης στο αυτί από επιβλαβείς ήχους.

Ο μυς του σταπεδίου ( σ.σ έχει μέγεθος περίπου ένα χιλιοστό και είναι ο μικρότερος μυς στο ανθρώπινο σώμα) περιορίζει την κίνηση του αναβολέα, αποσβένοντας τους κραδασμούς που μπορεί να είναι πολύ δυνατοί ή υψηλοί σε πλάτος. Ο μυς έντασης τυμπάνι τεντώνει τα οστά, τραβώντας το σφυρί. Αυτή η δράση παράγει ένα αποτέλεσμα παρόμοιο με αυτό του σταπεδίου στον αναβολέα, έτσι ώστε οι κραδασμοί να μειώνονται, αποτρέποντας τους δυνατούς θορύβους να βλάψουν το αυτί.

Τα τρία οστάρια μαζί έχουν το μέγεθος ενός σπόρου πορτοκαλιού, σημείωσε το NIDCD.

Το μεγαλύτερο ανθρώπινο οστό

SEBASTIAN KAULITZKI/SCIENCE PHOTO LIBRARY VIA GETTY IMAGES

SEBASTIAN KAULITZKI/SCIENCE PHOTO LIBRARY VIA GETTY IMAGES

Το μεγαλύτερο οστό στο ανθρώπινο σώμα είναι το μηριαίο οστό στο πόδι, «σχεδόν 50 πόντους σε μήκο στους ενήλικες», είπε ο Γκλάτερ.

Το ανώτερο τμήμα του οστού έχει μια κεφαλή, ένα αυχένα και δύο μεγάλα ογκώματα, τον μείζονα και τον ελάσσονα τροχαντήρα. Η κεφαλή αρθρώνεται με την κοτύλη του ανώνυμου οστού. Η διάφυση του μηριαίου οστού έχει τριγωνικό σχήμα. Το κάτω μέρος του έχει δύο επικόνδυλους και αρθρώνεται με την επιγονατίδα και με την άρθρωση του γονάτου αρθρώνεται με την κνήμη.

Το μηριαίο οστό «εκτείνεται από το ισχίο προς τα κάτω προς το γόνατο», είπε ο Γκλάτερ. Συνήθως αποτελεί περίπου το 27,5% του ύψους ενός ατόμου, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες.

Το μακρύτερο καταγεγραμμένο μηριαίο οστό είχε μέγεθος 76 εκατοστά, το οποίο ανήκε στον Τζούλιους Κόχ , πιο γνωστό ως The Giant Constantin – έναν Γερμανό που έζησε από το 1872 έως το 1902 – σημειώνεται στα Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες.

Το μηριαίο οστό δεν είναι μόνο το μακρύτερο οστό στο σώμα, αλλά και το πιο δυνατό, ικανό να υποστηρίξει έως και 30 φορές το βάρος του σώματός μας, σύμφωνα με την Cleveland Clinic. «Βοηθά στην υποστήριξη του βάρους του σκελετού», είπε ο Γκλάτερ.

(Πηγή: huffingtonpost.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399