«Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο»: Η ισχυρότερη έκρηξη ηφαιστείου του 21ου αιώνα

Η έκρηξη του ηφαιστείου Τόνγκα έστειλε στην ατμόσφαιρα ποσότητα νερού ικανή να γεμίσει 58.000 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων

Shutterstock

Shutterstock

Μία από τις πιο ισχυρές ηφαιστειακές εκρήξεις στον πλανήτη εκτόξευσε τόσο τεράστια ποσότητα υδρατμών ψηλά στην ατμόσφαιρα που είναι πιθανό να θερμάνει προσωρινά την επιφάνεια της Γης, σύμφωνα με ανιχνεύσεις από δορυφόρο της NASA.

Όταν το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Hunga Tonga-Hunga Ha’apai εξερράγη στις 15 Ιανουαρίου, 40 μίλια (65 χιλιόμετρα) βόρεια της πρωτεύουσας της Τόνγκα, δημιούργησε ένα τσουνάμι καθώς και μια ηχητική έκρηξη που έκανε τον γύρο του κόσμου- δύο φορές.

Η έκρηξη έστειλε ένα ψηλό νέφος υδρατμών στη στρατόσφαιρα, η οποία βρίσκεται μεταξύ 8 και 33 μιλίων (12 και 53 χιλιόμετρα) πάνω από την επιφάνεια της Γης. Ήταν αρκετό νερό για να γεμίσει 58.000 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων, σύμφωνα με μετρήσεις από το  εργαλείο Microwave Limb Sounder του δορυφόρο Aura της NASΑ.

Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι η έκρηξη παρέδωσε 146 τεραγραμμάρια νερού στη στρατόσφαιρα. Ένα τεραγραμμάριο ισοδυναμεί με ένα τρισεκατομμύριο γραμμάρια, και σε αυτή την περίπτωση, ήταν ίσο με το 10% του νερού που υπάρχει ήδη στη στρατόσφαιρα. Αυτή είναι σχεδόν τέσσερις φορές η ποσότητα υδρατμών που έφτασε στη στρατόσφαιρα μετά την έκρηξη του όρους Pinatubo το 1991 στις Φιλιππίνες.

Μια νέα μελέτη σχετικά με τα ευρήματα των υδρατμών δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο στο Geophysical Research Letters. «Δεν έχουμε δει ποτέ ξανά κάτι τέτοιο», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Luis Millán, επιστήμονας της ατμόσφαιρας στο Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA στη Νότια Καλιφόρνια,«Έπρεπε να επιθεωρήσουμε προσεκτικά όλες τις μετρήσεις για να βεβαιωθούμε ότι ήταν αξιόπιστες» πρόσθεσε.

Η ανατομία μίας έκρηξης

Ευτυχώς, η επίδραση της θέρμανσης των υδρατμών αναμένεται να είναι μικρή και προσωρινή και θα εξαφανιστεί καθώς μειώνεται ο επιπλέον ατμός. Οι ερευνητές δεν πιστεύουν ότι θα είναι αρκετό για να επιδεινωθούν οι υπάρχουσες συνθήκες λόγω της κλιματικής κρίσης.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο κύριος λόγος για την ποσότητα των ανυψωμένων υδρατμών οφειλόταν στο βάθος της καλντέρας του ηφαιστείου: 490 πόδια (150 μέτρα) κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού.

Αν ήταν πολύ βαθιά, το βάθος του ωκεανού θα είχε βάλει σε σίγαση την έκρηξη και αν ήταν πολύ ρηχή, η ποσότητα του θαλασσινού νερού που θερμαίνεται από το μάγμα που εκρήγνυε δεν θα ταίριαζε με αυτό που έφτασε στη στρατόσφαιρα, είπαν οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να εργάζονται για να κατανοήσουν την ασυνήθιστα ενεργητική έκρηξη και όλο τον αντίκτυπο της, συμπεριλαμβανομένων των ανέμων ισχύος τυφώνα που έφτασαν στο διάστημα.

(Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNN)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399