Συντάκτης: Αλεξία Σβώλου
Νόσος του πλανήτη κι όχι μόνο του ανθρώπου είναι το κάπνισμα, με το αποτύπωμα του να είναι απίστευτα τοξικό για το περιβάλλον, με 4,5 τρισεκατομμύρια γόπες κάθε χρόνο να δημιουργούν «βουνά» από τον πιο επικίνδυνο ρύπο στη στεριά και τη θάλασσα, κυρίως στις αμμουδερές παραλίες, όπως επισημαίνει από την εγχώρια επιστημονική κοινότητα η πνευμονολόγος Μάρθα Ανδρίτσου από την Α’ Κλινική Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», συντονίστρια της Ομάδας Διακοπής Καπνίσματος και προαγωγής της Υγείας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας.
Οι καπνοκαλλιέργειες καταστρέφουν ετησίως 5,3 εκατομμύρια εκτάρια γης και 600 εκατομμύρια δένδρα (για την δημιουργία του χαρτιού στα φίλτρα και στις συσκευασίες), ενώ δαπανούν 22 εκατ. τόνους νερό και εκλύουν στην ατμόσφαιρα 84 εκατομμύρια τόνους διοξείδιο του άνθρακα.
Συγκεντρώνοντας τα επιβαρυντικά στοιχεία για τις αμέτρητες βλαβερές επιπτώσεις των προϊόντων καπνού στο οικοσύστημα, ο Παγκόσμιος οργανισμός Υγείας συνέταξε μια έκθεση με τίτλο τα τσιγάρα δηλητηριάζουν τον πλανήτη μας και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το περιβάλλον που νοσεί βαριά.
Όπως εξηγεί η καθηγήτρια πνευμονολογίας Άννα Καρακατσάνη από τη Β’ Πνευμονολογική Κλινική του νοσοκομείου «Αττικόν» μέσα σε ένα χρόνο για περίπου 6 τρισεκατομμύρια τσιγάρα από περίπου 500 καπνοβιομηχανίες απαιτούνται 62,2 gigajoule ενέργειας (τεράστιο ποσό αναλογιζόμενοι και το μεγάλο κόστος που πλέον έχει η ενέργεια και την επερχόμενη ενεργειακή φτώχεια που εξαπλώνεται στον πλανήτη), ενώ παράγονται 25 μεγατόνοι στερεών αποβλήτων και χάνονται από άλλες καλλιέργειες ή άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες 55 μεγατόνοι νερού!
Τα προϊόντα καπνού συνιστούν το βασικότερο και το πιο επικίνδυνο απόρριμμα στον πλανήτη καθώς τον μολύνουν με περισσότερες από 7000 χημικές ουσίες. Όπως επισημαίνει ο διευθυντής προαγωγής υγείας του ΠΟΥ, δρ. Ruediger Krech, κάθε χρόνο 4,5 τρισεκατομμύρια γόπες μολύνουν θάλασσες, ποτάμια λίμνες, πάρκα, πεζοδρόμια και παραλίες, με πολλές γόπες να καταλήγουν στο στομάχι των ζώων και τα δηλητήρια της πίσσας και της νικοτίνης να περνούν στην τροφική αλυσίδα.
Όποιος έχει διαβάσει βιβλία νουάρ/αστυνομικών μυθιστορημάτων θα ξέρει ότι η υγρή νικοτίνη είναι δηλητήριο-αποτελεί μάλιστα αγαπημένο δηλητήριο για φόνους στα αστυνομικά μυθιστορήματα των «μετρ» του είδους, όπως η θρυλική Άγκαθα Κρίστι που έχει «εξολοθρεύσει» ουκ ολίγα θύματα με σταγόνες νικοτίνης στο ποτό τους.
Από τους μεγαλύτερους ρυπαντές στον κόσμο είναι τα φίλτρα του τσιγάρου που περιέχουν μικροσωματίδια πλαστικού και συνιστούν την 2η κατά σειρά μορφή πλαστικών απορριμμάτων μετά τα μπουκάλια PET στον κόσμο.
Ένα άλλο πρόβλημα είναι πως η απομάκρυνση των απορριμμάτων που δημιουργούν τα προϊόντα καπνού αποτελούν μια πανάκριβη διαδικασία η οποία αντί να επιβαρύνει την καπνοβιομηχανία, πέφτει στους ώμους και στο πολύπαθο πορτοφόλι των φορολογούμενων πολιτών.
Μόνο για την Κίνα και την Ινδία, η απομάκρυνση αυτών των απορριμμάτων κοστίζει ετησίως 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια και 766 εκατομμύρια δολάρια για τους δύο αναδυόμενους οικονομικούς και πληθυσμιακούς γίγαντες. Για την Βραζιλία και την Γερμανία το αντίστοιχο κόστος εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 200 εκατ. δολάρια, με τους φορολογούμενους να επιβαρύνονται με αυτά τα αστρονομικά ποσά.
(Πηγή: enikos.gr)