Συντάκτης: Μαργαρίτα Βεργολιά
Μοναδική ανεπτυγμένη χώρα όπου το δικαίωμα στην οπλοκατοχή παραμένει συνταγματικά κατοχυρωμένο, οι ΗΠΑ είναι μακράν η χώρα με τα περισσότερα πυροβόλα όπλα κατά κεφαλήν
Το μακελειό με τους 21 νεκρούς σε δημοτικό σχολείο της κοινότητας Ουβάλντε στο Τέξας ήταν η 30η ένοπλη επίθεση σε σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στις ΗΠΑ για το 2022.
Εάν συμπεριληφθούν και οι υπόλοιπες βαθμίδες, οι επιθέσεις με πυροβόλα όπλα ανά την αμερικανική επικράτεια, με ή χωρίς νεκρούς, εκτιμάται ότι μόνο φέτος αγγίζουν τις 38.
Στις δύο δεκαετίες που ακολούθησαν το μακελειό στο λύκειο Κολουμπάιν, το 1999, έχουν καταγραφεί 11 μαζικοί πυροβολισμοί και εκατοντάδες ένοπλες επιθέσεις μικρότερης κλίμακας σε αμερικανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, σε όλες τις πολιτείες.
Γενικότερα, κανένα άλλο ανεπτυγμένο έθνος δεν έχει μαζικούς πυροβολισμούς στην ίδια κλίμακα ή συχνότητα όπως αυτοί που καταγράφονται επί αμερικανικού εδάφους.
Το φαινόμενο τείνει να γίνει ενδημικό κυρίως στις αμερικανικές πολιτείες με χαλαρό ή ακόμη και ευνοϊκό νομικό πλαίσιο ως προς την οπλοκατοχή και οπλοχρησία.
Πρόκειται για ένα «μαύρο» παγκόσμιο ρεκόρ των ΗΠΑ. Όμως δεν είναι καν το μόνο.
Σήμερα, είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο όπου η κατά κεφαλήν κατοχή (μη στρατιωτικών) όπλων ξεπερνά τον πληθυσμό της.
Είναι επίσης η μοναδική ανεπτυγμένη χώρα όπου το δικαίωμα οπλοκατοχής και οπλοφορίας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο.
Υπάρχουν μόνο άλλες δύο στις οποίες ισχύει το ίδιο: η Γουατεμάλα και το Μεξικό.
Το δικαίωμα στην οπλοκατοχή και οπλοφορία αναφέρεται στη Δεύτερη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, αν και αποτελεί εδώ και πάνω από δύο αιώνες αντικείμενο πολιτικής διαμάχης και διαφορετικών ερμηνειών.
Το αποτέλεσμα είναι σήμερα να αντιστοιχούν 120,5 όπλα σε κάθε 100 Αμερικανούς πολίτες, σύμφωνα με έρευνα της Small Arms Survey (SAS).
Το ελβετικό ινστιτούτο ερευνών υπολογίζει ότι οι Αμερικανοί (το 4,25% του παγκόσμιου πληθυσμού) κατέχουν περίπου το 46% των διαθέσιμων πυροβόλων όπλων μη στρατιωτικής χρήσης σε ολόκληρο τον κόσμο.
Έρευνα της Gallup τον Οκτώβριο του 2020 κατέδειξε ότι περίπου το 44% των ενηλίκων Αμερικανών πολιτών ζει σε νοικοκυριό όπου υπάρχει τουλάχιστον ένα όπλο.
Σχεδόν ένας στους τρεις είναι κάτοχοι, με ή χωρίς άδεια οπλοφορίας.
Εν μέσω μάλιστα της πανδημίας της COVID-19 και των lockdowns, μεταξύ Ιανουαρίου του 2019 και Απριλίου του 2021, περίπου 7,5 εκατομμύρια Αμερικανοί έγιναν νομίμως για πρώτη φορά κάτοχοι όπλων.
Η συντριπτική πλειονότητα (5,4 εκατομμύρια) δεν είχαν πριν όπλα στα σπίτια τους.
Με την αλλαγή στάσης, εκτιμάται ότι εξέθεσαν συνολικά σε κίνδυνο περισσότερα από 11 εκατομμύρια άτομα στα αμερικανικά νοικοκυριά, ανάμεσά τους πάνω από 5 εκατομμύρια παιδιά.
Περίπου οι μισοί από τους νέους κατόχους όπλων είναι γυναίκες και από 20% Αφροαμερικανοί και ισπανόφωνοι.
Όχι τυχαία -όπως καταγράφει τελευταία έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης– μόνο μέσα στο 2020 οι Αμερικανοί κατασκευαστές όπλων παρήγαγαν 11,3 εκατομμύρια πυροβόλα τα οποία προορίζονταν για το εμπόριο.
Συνολικά, η εγχώρια παραγωγή έφτασε την τελευταία 20ετία τα 139 εκατομμύρια όπλα, εκ των οποίων μόνο 7,5 εκατομμύρια εξήχθησαν.
Ακόμη μια ένδειξη, επισημαίνει η έκθεση, της σταθερά αυξανόμενης ζήτησης στις ΗΠΑ.
Ως συνέπεια, στην ισχυρότερη σήμερα χώρα του πλανήτη καταγράφεται μακράν το υψηλότερο ποσοστό ανθρωποκτονιών με πυροβόλα όπλα.
Υπολογίζεται ότι 53 Αμερικανοί χάνουν καθημερινά τη ζωή τους από πυρά που δεν είναι αστυνομικά ή στρατιωτικά.
Το 79% των δολοφονιών είναι από επιθέσεις με πυροβόλο όπλο.
Μόνο φέτος τα καταγεγραμμένα περιστατικά μαζικών πυροβολισμών (με πάνω από τέσσερα θύματα, τραυματίες ή νεκρούς) φτάνουν τα 212: αναλογικά δηλαδή περισσότερα από ένα ημερησίως στους πέντε πρώτους μήνες του 2022.
Κάθε χρόνο από το 1990 έως το 2019 εν τω μεταξύ οι ΗΠΑ είχαν σταθερά τον μεγαλύτερο αριθμό αυτοκτονιών με χρήση πυροβόλου όπλου διεθνώς.
Μόνο το 2019 έφτασαν σε αριθμό τις 23.000 επί αμερικανικού εδάφους.
Πρόκειται για το 44% των αυτοκτονιών με όπλο σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ειδικοί εκφράζουν τώρα φόβους για μεγάλη αύξηση των αποπειρών υπό το βάρος της ψυχολογικής πίεσης και της αβεβαιότητας των τελευταίων δύο χρόνων με την COVID-19.
Εκκλήσεις στο ρεπουμπλικανικό… κενό
«Για τ’ όνομα του Θεού, πότε θα ορθώσουμε το ανάστημά μας απέναντι στο λόμπι των όπλων;» διερωτήθηκε αγανακτισμένος ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε διάγγελμά του μετά το νέο μακελειό στο Τέξας.
«Είμαι αποκαρδιωμένος και κουρασμένος», τόνισε, καθώς καλούσε για πολλοστή φορά το διχασμένο Κογκρέσο να αναλάβει δράση για να σταματήσει η ενδημική ένοπλη βία.
Ζητούμενο ήταν και παραμένει η αυστηροποίηση των όρων οπλοκατοχής και οπλοχρησίας.
Όμως το ισχυρό λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής NRA (National Rifle Assosiation) -που οι αρχές του Σαν Φρανσίσκο χαρακτήρισαν προ τριών ετών «εγχώρια τρομοκρατική οργάνωση»- διατηρεί στενούς δεσμούς με πολλά μέλη του Κογκρέσου. Και δη τους πιο σκληροπυρηνικούς Ρεπουμπλικανούς.
Ως εκ τούτου, πολλά φιλόδοξα νομοσχέδια για την επιβολή αυστηρότερων ελέγχων στην κατοχή και χρήση όπλων από τους Αμερικανούς πολίτες παραπέμπονται αρχικά στις καλένδες και εν τέλει στα σκουπίδια, ενώ το αίμα ρέει…
Τα δύο πιο πρόσφατα νομοσχέδια εγκρίθηκαν μόλις τον περασμένο Νοέμβριο από την (ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς) Βουλή των Αντιπροσώπων.
Πρόκειται για τα Enhanced Background Checks Act of 2021 και Bipartisan Background Checks Act of 2021, που αφορούν σε ενίσχυση των ελέγχων για την πώληση και χρήση όπλων από άτομα που δεν έχουν άδεια οπλοφορίας.
Παρά τις λογικές παρεμβάσεις, αμφότερα έχουν μπει ουσιαστικά στην «κατάψυξη» από τους Ρεπουμπλικανούς στη Γερουσία.
Η προοπτική τελικής έγκρισής τους φαντάζει τώρα απίθανη, καθώς πλησιάζουν οι κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.
Οι Ρεπουμπλικανοί ποντάρουν τα «ρέστα» τους για να αποκτήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου και το τελευταίο που θα έκαναν θα ήταν να δυσαρεστήσουν τη συντηρητική εκλογική βάση τους: από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της οπλοκατοχής.
Παρά το μακελειό στο Τέξας μάλιστα η NRA οργανώνει απτόητη το ετήσιο συνέδριό της αυτό το Σαββατοκύριακο στο Χιούστον, ήτοι στην ίδια πολιτεία, στρώνοντας «κόκκινο χαλί» στους υψηλούς προσκεκλημένους της από την πιο σκληροπυρηνική πτέρυγα των Ρεπουμπλικανών.
Μεταξύ τους συγκαταλέγονται ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής του Τέξας Τεντ Κρουζ και ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της πολιτείας, Γκρεγκ Άμποτ.
Στην επίσημη ιστοσελίδα του εν τω μεταξύ το πανίσχυρο λόμπι επαίρεται για τη συνοδευτική του συνεδρίου έκθεση «έκτασης πάνω από 14 στρέμματα με τα τελευταία μοντέλα όπλων και εξοπλισμού».
(Πηγή: in.gr)