Ένα ζευγάρι πανομοιότυπων διδύμων που μεγάλωσαν σε διαφορετικές χώρες παρουσίασαν απροσδόκητα μεγάλες ανισότητες στις γνωστικές τους ικανότητες, ενώ έχουν εξαιρετικά παρόμοια χαρακτηριστικά προσωπικότητας.
Μια σύγκριση των χαρακτηριστικών των μονοζυγωτικών αδερφών ρίχνει νέο φως στη διαχρονική συζήτηση για την σημασία της κληρονομικότητας έναντι του περιβάλλοντος ανατροφής του ατόμου.
Γεννημένες στη Σεούλ της Νότιας Κορέας το 1974, οι δύο δίδυμες αδερφές αποχωρίστηκαν σε ηλικία μόλις δύο ετών, όταν η μία χάθηκε σε μια υπάιθρια αγορά. Παρά την εμφάνιση των γονιών της σε τηλεοπτικό πρόγραμμα για αγνοούμενους, το κορίτσι δεν μπόρεσε να επανενωθεί με την οικογένειά της και κατέληξε να υιοθετηθεί από ένα ζευγάρι στις ΗΠΑ.
Μεγαλώνοντας στις ΗΠΑ, η υιοθετημένη δίδυμη δεν γνώριζε καν ότι είχε αδερφή μέχρι που υπέβαλε το DNA της στο πρόγραμμα της Νότιας Κορέας για την επανένωση των μελών οικογενειών το 2018. Δύο χρόνια αργότερα, έλαβε ειδοποίηση ότι όχι μόνο είχε μια πανομοιότυπη δίδυμη αδερφή, αλλά και έναν μεγαλύτερο αδερφό και άλλη αδερφή επίσης.
Αφότου επανενώθηκαν μετά από δεκαετίες, οι δίδυμες αδερφές ολοκλήρωσαν μια σειρά από τεστ ειδικά σχεδιασμένα για να αξιολογήσουν τη νοημοσύνη, τα προφίλ προσωπικότητας, την ψυχική υγεία και το ιατρικό ιστορικό.
Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι ο δείκτης νοημοσύνης της δίδυμης αδερφής που μεγάλωσε στις ΗΠΑ ήταν κατά 16 μονάδες χαμηλότερος από εκείνον της κοπέλας που είχε μεγαλώσει στην Κορέα!
Το εύρημα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Personality and Individual Differences, έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες για μονοζυγωτικά δίδυμα, οι οποίες έδειξαν μέση διαφορά IQ όχι μεγαλύτερη από 7 μονάδες. Σχολιάζοντας το απροσδόκητα μεγάλο χάσμα μεταξύ των δύο αδερφών, οι συγγραφείς της μελέτης γράφουν ότι “είναι εντυπωσιακό πως τα δίδυμα έδειξαν ουσιαστικές διαφορές σε γνωστικές ικανότητες που κατά τ’ άλλα έχουν συνδεθεί με ισχυρή γενετική επιρροή (κληρονομικότητα)”.
Το αν αυτή η διαφορά προκλήθηκε από τη διαφορετική ανατροφή των διδύμων είναι δύσκολο να το πει κανείς με βεβαιότητα. Εντούτοις οι ερευνητές σημειώνουν ότι η αδερφή που μεγάλωσε στις ΗΠΑ είχε υποστεί διάσειση σε τρεις ξεχωριστές περιπτώσεις στην ζωή της, κάτι που μπορεί να επηρέασε τις γνωστικές της ικανότητες.
Συνεχίζοντας την αξιολόγησή τους για τις δίδυμες, οι ερευνητές ανέφεραν ότι “η συνολική διαμόρφωση της προσωπικότητας των διδύμων ήταν παρόμοια, κάτι που είναι ακόλουθο με την υπάρχουσα βιβλιογραφία σχετικά με τις μέτριες γενετικές επιρροές στην προσωπικότητα στην ενήλικη ζωή. Το αξιοσημείωτο είναι ότι και οι δύο δίδυμες έχουν υψηλούς δείκτες σε οργανωτικότητα, σύνεση και υπακοή σε κανόνες καθώς και τάση να επιδιώκουν μεγάλα επιτεύγματα”.
Το ότι αυτές οι ομοιότητες παρέμειναν παρά τις αντίθετες εμπειρίες ζωής και το περιβάλλον που μεγάλωσαν είναι ενδιαφέρον και υπογραμμίζει τον ρόλο που παίζει η κληρονομικότητα στον καθορισμό της ιδιοσυγκρασίας ενός ατόμου.
Για παράδειγμα, ενώ η δίδυμη που μεγάλωσε στην Κορέα περιέγραψε ότι μεγάλωσε σε ένα στοργικό και αρμονικό οικογενειακό σπίτι, η υιοθετημένη αδερφή της στις ΗΠΑ ανέφερε μια πιο σκληρή ανατροφή, που χαρακτηριζόταν από συχνές ενδοοικογενειακές συγκρούσεις και διαζύγιο των υιοθετημένων γονιών της.
Παρόλα αυτά, οι δύο δίδυμες είχαν πανομοιότυπες βαθμολογίες για την αυτοεκτίμηση και πολύ παρόμοια προφίλ ψυχικής υγείας.
Οι δίδυμες είχαν επίσης κοινές πτυχές στο ιατρικό τους ιστορικό.
Αμφότερες υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση όγκων από τις ωοθήκες τους!
Ωστόσο, διέφεραν σε ό,τι αφορά τις πολιτισμικά αποτυπωμένες ιδεολογίες τους: η αδελφή που μεγάλωσε στις ΗΠΑ δείχνει μια πιο ατομικιστική στάση ζωής, ενώ εκείνη που μεγάλωσε στην Κορέα επιδεικνύει πιο συλλογικές αξίες.
Όπως είναι λογικό, οι περιπτώσεις διδύμων (πόσο μάλλον πανομοιότυπων) που ανατρέφονται χωριστά είναι σπάνιες και περισσότερες περιπτώσεις όπως αυτή πρέπει να μελετηθούν προτού εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Ωστόσο, αυτή η μελέτη παρέχει μερικές συναρπαστικές νέες γνώσεις σχετικά με τους γενετικούς, πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, που επηρεάζουν την ανθρώπινη ανάπτυξη.