Συντάκτης: Γιώργος Σακκάς
Τα παιδιά κατά βάση νοσούν ήπια αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε σημειώνονται και σοβαρά περιστατικά. Στα 3937 τα παιδιά που χρειάστηκαν νοσηλεία μέσα σε 13 μήνες.
Στο περίπου 2,4% των συνολικών νοσηλειών συμπολιτών μας λόγω covid υπολογίζονται τα παιδιά ηλικίας κάτω των 17 ετών που χρειάστηκαν εισαγωγή στο νοσοκομείο από τον Φεβρουάριο του 2021 μέχρι και το τέλος Μαρτίου του 2022. Ειδικότερα, 3937 βρέθηκαν στα νοσοκομεία λόγω κορονοϊού εκ των οποίων 52 διασωληνώθηκαν και 7 δυστυχώς έχασαν τη ζωή τους.
Τα παραπάνω στοιχεία ανέφερε στην Επιστημονική Εκδήλωση “Θεραπευτικές Εξελίξεις 2022″η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, σημειώνοντας επίσης ότι το κόστος για τα πολλά self test μετά την έναρξη της η σχολικής χρονιά το 2022, ήταν 4 εκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα.
Όπως ανέφερε η καθηγήτρια, δεδομένα από την Αμερική δείχνουν ότι στο σύνολο των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί, το 17,5% αφορά σε παιδιά, δηλαδή σε άτομα ηλικίας κάτω των 17 ετών. Την ίδια στιγμή τα δεδομένα από την Ελλάδα δείχνουν ότι μέχρι τις 30 Μαρτίου , το 23% των κρουσμάτων στο σύνολο των διαγνώσεών, αφορούσε σε άτομα κάτω των 19 ετών.
Σύμφωνα δε με τα στοιχεία τα οποία παραθέτει κάθε βδομάδα στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, με βάση τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, φαίνεται ότι με το άνοιγμα των σχολείων το Σεπτέμβριο σημειώθηκε αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά. Αυτό βέβαια αποδίδεται και στο αυξημένο testing.
Επίσης στη συνέχεια με τη νέα χρονιά και την επικράτηση της Μετάλλαξης Όμικρον είχαμε σημαντική αύξηση στα κρούσματα σ’ αυτές τις νεαρές ηλικίες, όμως παρόλα αυτά και τα κρούσματα στα σχολεία παρέμειναν σταθερά και μειώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες
Ο παιδίατρος έπαιξε σημαντικό ρόλο στη μείωση των νοσηλειών
Όπως επεσήμανε στην εκδήλωση η κα Παπαευαγγέλου, τα παιδιά και κολλάνε και νοσούν και μεταδίδουν την λοίμωξη, όμως τα παιδιά δεν οδηγούν την πανδημία, αν και στην αρχή είχαν “κατηγορηθεί” γι’ αυτό.
Ακόμη τα παιδιά συχνά παραμένουν ασυμπτωματικά και νοσούν ηπιότερα, όμως την ίδια στιγμή αναγνωρίζονται ως ομάδες υψηλού κινδύνου και είναι υπαρκτή η νοσηρότητα και η θνησιμότητα ακόμη και σε απόλυτα υγιή παιδιά.
Έχει ακόμη παρατηρηθεί αυξημένη νοσηρότητα στους εφήβους καθώς διαθέτουν χαρακτηριστικά πολύ κοντα σε αυτά των ενηλίκων, ενώ παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε ακόμη πολλά στοιχεία από τη διεθνή βιβλιογραφία, και τα παιδιά παρουσιάζουν σύνδρομο long covid.
Αυτό που σημείωσε χαρακτηριστικά η κα Παπαευαγγέλου είναι το γεγονός ότι “στην Ελλάδα έχουμε μια ιδιαίτερη προσωποκεντρική προσέγγιση της παιδιατρικής φροντίδας. Ο παιδίατρος είναι φίλος της οικογένειας, και όλοι οι Έλληνες γονείς είχαν τον παιδίατρο να τους συμβουλέψει και συνεπώς οι νοσηλείες ήταν λιγότερες σε σχέση με άλλες χώρες, όπου δεν υπάρχει κάποιος όποιος θα σηκώσει το τηλέφωνο για να πάρεις μία γνώμη”.
Επίσης με βάση τα στοιχεία και τις νοσηλείες, διαπιστώνετε ότι το σημαντικότερο ποσοστό αυτών καταγράφεται στα παιδιά ηλικίας 1 έως 11 ετών και βλέπουμε ότι ακόμα και την περίοδο που επικράτησε η Μετάλλαξη Όμικρον, κι εδώ οι περισσότερες νοσηλείες ήταν σε παιδιά κάτω των 11 ετών. Σ’ αυτο έπαιξε σημαντικό ρόλο και ο εμβολιασμός των εφήβων όπου είμαστε σε πολύ καλά επίπεδα, αν και όχι στα επίπεδα άλλων χωρών (περίπου 50%).
Να αναφέρουμε ακόμη ότι όσον αφορά στις διασωληνώσεις τα 15 ήταν βρέφη και νεογνά και τα 28 είχαν υποκείμενα νοσήματα, ενώ για τα υπόλοιπα δεν υπήρχε κάποιος άλλο επιβαρυντικός παράγοντάς για ην υγεία τους.
(Πηγή: news247.gr)