Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι η πολιτισμική κληρονομιά κάθε ανθρώπου παίζει ρόλο στις οσμές που μας είναι ευχάριστες και νιώθουμε καλά με αυτές αλλά και σε εκείνες που δεν μας αρέσουν. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Ινστιτούτου Karolinska στη Σουηδία πραγματοποίησαν μια μελέτη για να βρουν απαντήσεις για τις μυρωδιές που ενώνουν ή χωρίζουν τους ανθρώπους.
Το βασικότερο εύρημα της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Current Biology» είναι ότι υπάρχει μια μυρωδιά όχι απλά κοινά αποδεκτή αλλά αγαπημένη από τη μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και αυτή είναι η οσμή της βανίλιας. Όσον αφορά τις δυσάρεστες μυρωδιές τρεις είναι αυτές που ξεχωρίζουν σε μεγαλύτερα ποσοστά από κάποιες άλλες για τους περισσότερους ανθρώπους. Οι δύο από αυτές είναι αναμενόμενες και δεν προκαλούν έκπληξη. Πρόκειται για τα ιδρωμένα πόδια και το τυρί. Η τρίτη οσμή που όπως αναφέρει η μελέτη δεν είναι ευχάριστη σε πολύ κόσμο είναι αυτή του χυμού μήλου.
«Θέλαμε να εξετάσουμε αν οι άνθρωποι από όλο τον κόσμο έχουν την ίδια αντίληψη της οσμής και αν τους αρέσουν σε γενικές γραμμές οι ίδιοι τύποι οσμών ή αν υπάρχουν κάποιου είδους διαφορές που εκπορεύονται από τις διαφορές κάθε πολιτισμού. Μέχρι τώρα θεωρούνταν ότι υπάρχει διαφορετική αντίληψη στις οσμές ανάλογα με την πολιτιστική κουλτούρα των ανθρώπων αλλά δείχνουμε με την μελέτη μας ότι η κουλτούρα παίζει πολύ μικρό ρόλο. Όλοι οι πολιτισμοί κατηγοριοποιούν τις διαφορετικές οσμές με παρόμοιο τρόπο οπότε οι προτιμήσεις για τις οσμές είναι κάτι καθαρά προσωπικό για τον κάθε άνθρωπο και δεν έχει κάνει με τον πολιτισμό από τον οποίο προέρχεται. Η μελέτη δείχνει ότι υπάρχει μια ενιαία αντίληψη οσμής σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως πολιτιστικής κληρονομιάς. Μια αντίληψη που καθοδηγείται από μοριακούς παράγοντες κάτι που εξηγεί το γιατί μας ή δεν μας αρέσει μια μυρωδιά» αναφέρει ο. δρ. Αρτιν Αρσαμιάν, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
(Πηγή: naftemporiki.gr)