Πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος μιας νέας μόλυνσης από κορωνοϊό; «Η πιθανότητα να μολυνθούμε ξανά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από μεμονωμένους παράγοντες όπως η ηλικία, οι προηγούμενες ασθένειες, η ανοσολογική κατάσταση και οι προηγούμενοι εμβολιασμοί κατά του Covid», λέει ο δρ Κάρστεν Βατζλ, Γενικός Γραμματέας της Γερμανικής Εταιρείας Ανοσολογίας.
Κατ’ αρχήν, είναι δυνατή η επαναμόλυνση με διαφορετικό τύπο κορωνοϊού. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, συνέβαινε ότι εάν έχουμε μολυνθεί από μια παραλλαγή του κορωνοϊού, είχαμε προστατευτεί από την επαναμόλυνση, τουλάχιστον για λίγο. Και σχετικά καλά, λέει ο Κάρστεν Βατζλ: «Όπως τα εμβόλια, τα οποία βασίζονται στον αρχικό ιό δεν προστατεύουν το ίδιο καλά από την Όμικρον, έτσι αν κάποιος έχει μολυνθεί με παλαιότερη παραλλαγή, δεν προστατεύεται από την Όμικρον», λέει ο δρ Βατζλ.
Ο Γερμανός ανοσολόγος εξηγεί ότι μια προηγούμενη λοίμωξη προστατεύει μόνο κατά 20% έως το πολύ 40% από μια μόλυνση με την Ομικρον. Αυτό σημαίνει ότι η πιθανότητα να μολυνθούμε ξανά έχει αυξηθεί σημαντικά, λόγω της παραλλαγής Ομικρον. Μια έρευνα από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου μεταξύ 18.000 εργαζομένων στον τομέα της υγείας, στο διάστημα 1ης Δεκεμβρίου 2021 – 4 Ιανουαρίου 2022 δείχνει ότι ο αριθμός των επαναμολύνσεων αυξήθηκε ραγδαία. Έτσι, περισσότεροι άνθρωποι που είχαν αναρρώσει, έχουν μολυνθεί ξανά από τον κορωνοϊό. Ο μεγαλύτερος αριθμός επαναμολύνσεων βρέθηκε στις ηλικίες 12 έως 16 ετών.
Γιατί είναι δυνατή η επαναμόλυνση;
Σύμφωνα με τις τρέχουσες γνώσεις, ο κίνδυνος μιας νέας λοίμωξης με την Όμικρον εξαρτάται από το πόσο άσχημα αρρώστησε κάποιος,όταν μολύνθηκε για πρώτη φορά. Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι σε περίπτωση μόλυνσης, η ισχύς της ανοσολογικής απόκρισης συσχετίζεται με την ένταση των συμπτωμάτων: όσο πιο ήπια είναι η πορεία, τόσο λιγότερα αντισώματα σχηματίζονται ή τόσο πιο γρήγορα διασπώνται ξανά. Τότε δεν υπάρχει πλέον καμία ανοσία έναντι της νέας μόλυνσης. Τώρα η πορεία της νόσου είναι συνήθως πολύ πιο ήπια λόγω της Όμικρον, σε σχέση με την Αλφα ή τη Δέλτα παραλλαγή. Αυτό σημαίνει ότι, κατά κανόνα, δεν σχηματίζεται ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός αντισωμάτων. Ο ανοσολόγος Βατζλ λέει ότι η επαναμόλυνση με την Ομικρον διευκολύνεται επίσης από το γεγονός ότι κυκλοφορούν τουλάχιστον δύο παραλλαγές της. «Και αυτές οι δύο παραλλαγές της Ομικρον, προφανώς είναι αρκετά διαφορετικές ,ώστε να μπορούμε να μολυνθούμε και από τις δύο, διαδοχικά». Η υποπαραλλαγή Όμικρον BA.2 κυριαρχεί πλέον σε αρκετές χώρες.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η παραλλαγή Ομικρον BA.2 δεν είναι πιο επικίνδυνη από την BA.1, αλλά προφανώς είναι ακόμη πιο μεταδοτική. Η BA.2 μπορεί να διεισδύσει ακόμα πιο εύκολα στα κύτταρα της ανώτερης αναπνευστικής οδού και να πολλαπλασιαστεί εκεί. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η παραλλαγή όμικρον εξαπλώνεται πολύ πιο γρήγορα στους βρόγχους από την παραλλαγή δέλτα – περίπου 70 φορές περισσότερο – αλλά οι ίδιοι οι πνεύμονες επηρεάζονται σημαντικά λιγότερο. Οι ερευνητές βλέπουν ότι αυτός είναι ο λόγος για τα ηπιότερα συμπτώματα, από ό,τι σε προηγούμενες παραλλαγές. Σύμφωνα με βρετανική μελέτη, ο κίνδυνος νοσηλείας είναι έως και 75% χαμηλότερος ,σε σύγκριση με την παραλλαγή Δέλτα. Εάν τα μολυσμένα άτομα χρειαστεί ακόμα και να πάνε στο νοσοκομείο, η παραμονή τους είναι μικρότερη ,κατά μέσο όρο. Οι παραλλαγές του vivid έχουν γίνει πάντως πολύ πιο κοινές ,από τότε που εμφανίστηκε η Όμικρον. Σύμφωνα με μια μελέτη που βασίζεται σε δεδομένα από το Κατάρ , η λοίμωξη σε ένα άτομο προστατεύει μόνο κατά 56% από την επαναμόλυνση με την Όμικρον. Για σύγκριση: Σύμφωνα με τη μελέτη, ο κίνδυνος νέας μόλυνσης με την παραλλαγή Δέλτα είναι μόλις 8%.
Τι προστασία προσφέρει ο εμβολιασμός;
Για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, η πιθανότητα να μολυνθούν ξανά μετά τη μόλυνση με την Ομικρον είναι σημαντικά υψηλότερη, λέει ο δρ Βατζλ. Ειδικά, αν η μόλυνση είναι πολύ ήπια, το σώμα δεν μπορεί να δημιουργήσει αποτελεσματική ανοσία από μία μόνο επαφή με τον ιό. Επομένως, τα μη εμβολιασμένα άτομα θα μπορούσαν εύκολα να μολυνθούν ξανά με την Όμικρον . Ωστόσο, αυτή η επαναμόλυνση θα αυξήσει την ανοσία σε τέτοιο βαθμό που πιθανότατα δεν θα υπάρξει τρίτη μόλυνση με την ίδια παραλλαγή. Ο Βατζλ τονίζει ότι παίζει ρόλο, φυσικά, το πόσο εκτίθεται κάποιος στον ιό. Αν κάποιος έχει συχνή επαφή με άτομα που είναι μολυσμένα, πρέπει να έχει σημαντικά καλύτερη ανοσία για να μην κολλήσει ξανά. «Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και ένας νέος και σε καλή , που φόρμα έχει μολυνθεί με την Όμικρον στο παρελθόν, μπορεί να μολυνθεί για δεύτερη φορά εάν εκτεθεί σε αρκετό ιό» .Σύμφωνα με μελέτη από τις ΗΠΑ, η πιθανότητα πάντως να μολυνθούν ξανά τα μη εμβολιασμένα άτομα είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με τα άτομα που έχουν αναρρώσει ή που είναι πλήρως εμβολιασμένα.
Η πορεία της νόσου μετά την επαναμόλυνση
Κατά κανόνα, η πορεία της νόσου από τον Covid-19 είναι πιο ήπια σε περίπτωση νέας λοίμωξης , σε σχέση με την πρώτη φορά.Ο Αντιπρόεδρος της Γερμανικής Εταιρείας Ανοσολογίας,Ρεινχολντ Φέρστερ, εκτιμά ότι με τη λήξη των μέτρων για τον κορωνοϊό, θα βρεθεί στο δρόμο ένα «αρκετά σημαντικό» κύμα ασθενειών. Θα μπορούσε κάλλιστα οι άνθρωποι που είχαν ήδη μολυνθεί τον Δεκέμβριο, να μολυνθούν με την Όμικρον τον Απρίλιο, λέει ο Φέρστερ και προσθέτει: Μια πολλαπλή λοίμωξη καθώς και ο τριπλός εμβολιασμός μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία πολλών στρωμάτων ανοσίας στον πληθυσμό.
(Πηγή: naftemporiki.gr)