Η περίπτωση του νησιωτικού έθνους της Μαδαγασκάρης, που πλήττεται από την ξηρασία, αποτελεί μια δραματική προειδοποίηση για το τι μπορεί να περιμένει ο κόσμος τα επόμενα χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής της υπηρεσίας επισιτιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Ντέιβιντ Μπίσλεϊ, εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP), είπε στο Associated Press ότι αυτό που συμβαίνει στη χώρα του Ινδικού Ωκεανού είναι «η αρχή αυτού που μπορούμε να περιμένουμε» μπροστά μας καθώς οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη γίνονται όλο και πιο έντονες.
«Η εικόνα της Μαδαγασκάρης είναι αποκαρδιωτική», δήλωσε ο Μπίσλεϊ, αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψή του εκεί. «Είναι απλά απελπιστική», με τους ανθρώπους να πωλούν τις κατσαρόλες και τα τηγάνια τους για να προσπαθήσουν να αγοράσουν φαγητό, περιέγραψε.
Περίπου 38 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εκτοπίστηκαν πέρυσι λόγω της κλιματικής αλλαγής, καθιστώντας τους ευάλωτους στην πείνα. Στο χειρότερο σενάριο, ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να εκτιναχθεί στα 216 εκατομμύρια εκτοπισμένους λόγω της κλιματικής αλλαγής έως το 2050.
Σύμφωνα με τα ενημερωμένα στοιχεία του WFP που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, σχεδόν 30.000 άνθρωποι στη Μαδαγασκάρη θα βρίσκονται ένα βήμα μακριά από τον λιμό μέχρι το τέλος του έτους και περίπου 1,1 εκατομμύριο υποφέρουν ήδη από έντονη πείνα. Το νησί παλεύει με εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, ξηρασία και αμμοθύελλες.
Οι καλλιέργειες έχουν μαραθεί και οι σοδειές σπανίζουν. Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να τρώνε φύλλα κάκτου, τα οποία συνήθως προορίζονται για ζωοτροφές, ανέφερε η υπηρεσία τροφίμων του ΟΗΕ.
«Η Μαδαγασκάρη δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό», επισήμανε ο Μπίσλεϊ. «Ο πλανήτης πρέπει να κοιτάξει στη Μαδαγασκάρη για να δει τι έρχεται και σε πολλές άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο», προειδοποίησε.
Τόνισε, περαιτέρω, ότι η Μαδαγασκάρη, μια χώρα 27 εκατομμυρίων κατοίκων, αντιπροσωπεύει αναλογικά μόνο το μικρότερο μερίδιο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως.
«Τι έκαναν για να συνεισφέρουν στην κλιματική αλλαγή;» ρώτησε ρητορικά ο Μπίσλεϊ.
Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων προμηθεύει περίπου 700.000 ανθρώπους στο νησί της Αφρικής με τρόφιμα και συμπληρωματικά διατροφικά προϊόντα για έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες και παιδιά.
Όταν ο Μπίσλεϊ, πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας, ανέλαβε το τιμόνι του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος το 2017, ο κύριος λόγος που οδηγούσε τους ανθρώπους στα πρόθυρα της πείνας ήταν οι ανθρωπογενείς συγκρούσεις.
Αλλά από τότε, η κλιματική αλλαγή επισκιάζει τις συγκρούσεις ως ο μεγαλύτερος μοχλός που εκτοπίζει τους ανθρώπους και αφήνει στον αέρα τον επόμενο γεύμα τους.
(Πηγή: huffingtonpost.gr)