Συντάκτης: Γιώργος Σακκάς
Στο ποσοστό ρεκόρ 27,5% διαμορφώθηκε το “μερίδιο” των ανηλίκων που νοσούν από κορονοϊό στο σύνολο των κρουσμάτων, μόλις την πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς.
Πολύ νωρίτερα απ’ ότι αναμένονταν, ο ΕΟΔΥ θα καταγράφει αυξημένα κρούσματα κορονοϊού σε παιδιά λόγω της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, τα δεδομένα από άλλες χώρες έδειξαν ότι δύο εβδομάδες μετά την έναρξη των σχολείων το ποσοστό των νέων κρουσμάτων στα παιδιά αποτελούσε το 30% του συνόλου. Στη χώρα μας όμως το ποσοστό αυτό σχεδόν επιβεβαιώθηκε κατά τη πρώτη μέρα λειτουργίας των σχολείων και πολύ πιθανόν σύντομα να βλέπουμε πως το 1 στα 3 νέα κρούσματα θα αφορά σε παιδιά.
Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ χθες καταγράφηκαν 805 κρούσματα σε ηλικίες κάτω των 17 ετών, αποτελώντας έναν από τους υψηλότερους αριθμούς νέων ημερήσιων κρουσμάτων σε παιδιά. Το σημαντικότερο είναι ότι τα κρούσματα αυτά αφορούν στο 27,5% του συνόλου των χθεσινών νέων κρουσμάτων, ποσοστό ρεκόρ από την αρχή της επιδημίας.
Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι δεν θα χρειαστεί αρκετός καιρός ώστε να δούμε αύξηση του ποσοστού αυτού και μάλιστα σε επίπεδο άνω του 30%.
Διαδικασία self test
Πάντως θεωρείται θετικό ότι ένας σημαντικό αριθμός παιδιών με κορονοϊό εντοπίζεται πριν μπουν στην τάξη, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο διασποράς. Σ’ αυτο φαίνεται να βοηθούν τα self test. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, από τα περίπου 800.000 self test που έγιναν, βρέθηκαν 1.000 με 1.500 παιδιά θετικά.
Βέβαια από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δεν προκύπτει κάτι τέτοιο καθώς από την Παρασκευή μέχρι και τη Δευτέρα 13/9 είχαν γίνει συνολικά περίπου 150.000 self test.
Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες ανεξάρτητα από τον αριθμό των τεστ, περί τα 700 ήταν θετικά και έπρεπε να γίνει η επαλήθευση με rapid test ή μοριακό έλεγχο. Κάποια από αυτά ήδη ενσωματώθηκαν στα δεδομένα του ΕΟΔΥ που ανακοινώθηκαν χθες και κάποιες τις επόμενες ημέρες.
Εμβολιασμός παιδιών
Οι ειδικοί συμφωνούν με το μέτρο των self test αλλά τονίζουν συνεχώς ότι θα πρέπει να διευρυνθεί το ποσοστό του εμβολιασμού των παιδιών. Όπως σημείωσε χθες ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στις ηλικίες 15-17 ετών έχουν λάβει έστω μία δόση το 25% του συνόλου και με βάση τα κλεισμένα ραντεβού το ποσοστό φτάνει στο 26,5% ενώ έχουν ήδη εμβολιαστεί 90 χιλιάδες δηλαδή επιπλέον 16.000 τις τελευταίες ημέρες.
Επίσης στις ηλικίες 12-14 ετών, έχει εμβολιαστεί το 13% ποσοστό που φτάνει το 14,5% με τα κλεισμένα ραντεβού και συνολικά 50.000 έχουν λάβει έστω μία δόση. Δηλαδή έχει σημειωθεί μία αύξηση κατά περίπου 13,5 χιλιάδων παιδιών.
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, τονίζει σταθερά τη σημασία για τον εμβολιασμό των παιδιών. Όπως σημείωσε και πρόσφατα, παρά το γεγονός ότι κατά κανόνα η νόσος είναι ήπια, με σπάνιες κλινικές εκδηλώσεις σοβαρές, υπάρχουν σημαντικοί λόγοι οι οποίοι έχουν συμβάλλει ώστε οι εθνικές Επιτροπές των διαφόρων Κρατών να έχουν αποφασίσει για τον εμβολιασμό αυτών των ηλικιών. Συγκεκριμένα ο εμβολιασμός των ηλικιών 12-17 ετών συστήνεται κυρίως:
- Για την προστασία του ίδιου του παιδιού, προστασία τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική του υγεία,
- Για τη θωράκιση του παιδιού ώστε πιο προστατευμένο να πάει ξανά στο χώρο του σχολείου, αλλά να έχει και μια συμμετοχή σε όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες.
- Για τη μείωση της διασποράς η οποία διασπορά του ιού στο περιβάλλον και στην κοινότητα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα βλαπτικό και για ευάλωτα άτομα της οικογένειας ή του περιβάλλοντος, αλλά και είναι ένας λόγος για τη μείωση των ευκαιριών της δημιουργίας νέων μεταλλάξεων. Ο εμβολιασμός μειώνει τις πιθανότητες των ιών για μεταλλάξεις.
- Τα εμβόλια mRNA τα οποία συστήνονται για τις ηλικίες των παιδιών και εφήβων είναι ασφαλή, με σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες και αναμένεται να συμβάλλουν καθοριστικά στην επανεκκίνηση της ομαλής μαθητικής παραγωγικής ζωής με την διαδραστική εκπαίδευση.
(Πηγή: news247.gr)