“Μπλακ άουτ” στο Διαδίκτυο μπορεί να φέρει η επόμενη ηλιακή καταιγίδα – Μάλλον ο πλανήτης δεν είναι ακόμα έτοιμος για μια τέτοιας εμβέλειας αποτοξίνωση από το Διαδίκτυο.

 SHUTTERSTOCK

SHUTTERSTOCK

“Μπλακ αουτ” στο Διαδίκτυο για δισεκατομμύρια ανθρώπους μπορεί να προκαλέσει η επόμενη ηλιακή καταιγίδα, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε σε παγκόσμιο συνέδριο επικοινωνίας και προειδοποιεί για διακοπές του διαδικτύου που μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες ή ακόμη και μήνες.

Η “Αποκάλυψη στο Διαδίκτυο” όπως ονομάζεται, αναμένεται να προκαλέσει μεγάλης κλίμακας μπλακ άουτ στις συνδέσεις και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κι αυτό γιατί αυτές οι καταιγίδες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σύννεφα μαγνητισμένων ηλιακών σωματιδίων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στα ηλεκτρικά δίκτυα και στα υποθαλάσσια καλώδια που συνδέουν μεγάλο μέρος του διασυνδεδεμένου διαδικτυακού μας κόσμου.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι τοπικές και περιφερειακές διαδικτυακές συνδέσεις μπορεί να μην υποστούν ζημιά λόγω της ανθεκτικότητας των καλωδίων οπτικών ινών έναντι των γεωμαγνητικά επαγόμενων ρευμάτων.

Ωστόσο, για το υπόλοιπο κομμάτι, ακόμη και όταν επανέλθει το ρεύμα, το διαδίκτυο μπορεί να παραμείνει εκτός λειτουργίας.

Η έρευνα με το όνομα “Solar Superstorms: Planning for a Internet Apocalypse” (Ηλιακές Υπερκαταιγίδες: Σχεδιάζοντας για μια Διαδικτυακή Αποκάλυψη) δημοσιεύθηκε στο LiveScience.

Η επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Sangeetha Abdu Jyothi που υπογράφει την μελέτη, μιλώντας στο περιοδικό “WIRED” επισημαίνει πως “αυτό που με έκανε να το σκεφτώ αυτό, είναι το γεγονός ότι με την πανδημία είδαμε πόσο απροετοίμαστος ήταν ο κόσμος. Δεν υπήρχε πρωτόκολλο για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της, και το ίδιο συμβαίνει και με την ανθεκτικότητα του διαδικτύου” και προσθέτει ότι “οι υποδομές μας δεν είναι προετοιμασμένες για ένα ηλιακό γεγονός μεγάλης κλίμακας”.

Σύμφωνα με την Sangeetha Abdu Jyothi, οι ακραίες ηλιακές καταιγίδες μπορεί να είναι σπάνιες, όμως η πιθανότητα ενός ακραίου διαστημικού καιρού να επηρεάσει άμεσα τη Γη είναι μεταξύ 1,6% και 12% ανά δεκαετία.

Μάλιστα, το 1859 σημειώθηκε το “Επεισόδιο του Κάρινγκτον”, το οποίο δημιούργησε μια πολύ σοβαρή γεωμαγνητική διαταραχή στη Γη με αποτέλεσμα να τυλιχτούν στις φλόγες τηλεγραφικά καλώδια.

Το σέλας μπορεί να είναι ορατό κοντά στους πόλους του πλανήτη, όμως τότε ήταν ορατό μέχρι την Κολομβία.

Η γεωμαγνητική καταιγίδα του Μαΐου 1921 ήταν το τελευταίο μεγάλο ηλιακό γεγονός, το οποίο έβλαψε σοβαρά τα τηλεγραφικά συστήματα.

Στη μελέτη εξηγείται με ποιο τρόπο αυτές οι καταιγίδες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σύννεφα μαγνητισμένων ηλιακών σωματιδίων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρωτοφανείς βλάβες στα ηλεκτρικά δίκτυα και στα υποθαλάσσια καλώδια που συνδέουν μεγάλο μέρος του διαδικτυακού μας κόσμου.

Ενώ οι σφοδρές ηλιακές καταιγίδες είναι εξαιρετικά σπάνιες, οι επιπτώσεις τους είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες. Μια παρατεταμένη διακοπή της παγκόσμιας συνδεσιμότητας σε τέτοια κλίμακα θα επηρεάσει σχεδόν κάθε βιομηχανία και άτομο στη Γη.

(Πηγή: news247.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399