Τι ξέρουμε για τη μετάλλαξη Δέλτα;

Συντάκτης: Αλεξάντρα Στόμπερ – Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

Η μετάλλαξη Δέλτα είναι πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες, όπως αναφέρεται συχνά και με αρκετή βεβαιότητα. Μπορούν και οι εμβολιασμένοι να τη μεταδώσουν;

metallaxi_deltaΆλφα; Σχεδόν κανείς δεν μιλά πια γι’ αυτή, διότι η μετάλλαξη Άλφα αποτελεί παρελθόν σε πολλές χώρες. Η μετάλλαξη Δέλτα είναι πλέον η πιο διαδεδομένη και στη Γερμανία και αφορά σχεδόν το σύνολο των κρουσμάτων.

Μελέτες δείχνουν ότι το ιικό της φορτίο είναι σημαντικά ύψηλότερο σε σχέση με την μετάλλαξη Άλφα. Όποιος έχει μολυνθεί από τη μετάλλαξη Δέλτα μπορεί πολύ πιο εύκολα και σε συντομότερο χρονικό διάστημα να την μεταδώσει.

Το γεγονός αυτό έχει άραγε αντίκτυπο και στον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού από πλήρως εμβολιασμένα άτομα που έχουν μολυνθεί; «Η έκταση στην οποία μειώνεται η μετάδοση του ιού ποικίλλει ανάλογα  με την μετάλλαξη», αναφέρει το επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI).

Τι συμβαίνει με εμβολιασμένους και μη

Ο εμβολιασμός μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού έτσι ώστε τα εμβολιασμένα άτομα δεν παίζουν σημαντικό ρόλο από επιδημιολογική άποψη, συνοψίζει το RKI. «Δεν θα έβαζα το χέρι μου στη φωτιά, αλλά υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι αυτό ισχύει και για τη μετάλλαξη Δέλτα», λέει ο μοριακός βιολόγος Εμάνουελ Βάιλερ, από το Κέντρο Μαξ Ντέλμπρυκ Μοριακής Βιλολογίας στο Βερολίνο.

Ωστόσο, πρόσφατα στοιχεία από την Κίνα και τη Μεγάλη Βρετανία δείχνουν ότι το ιικό φορτίο σε μη εμβολιασμένα άτομα που έχουν μολυνθεί με τη μετάλλαξη Δέλτα και σε εμβολιασμένα, είναι παρόμοιο τις πρώτες ημέρες της νόσου.

Αυτό εντοπίστηκε χρησιμοποιώντας τη λεγόμενη τιμή Ct σε PCR τεστ. Το γενετικό υλικό που υπάρχει σε μικρές ποσότητες πολλαπλασιάζεται στο εργαστήριο σε πολλές δοκιμές. Η τιμή Ct δείχνει πόσες δοκιμές απαιτούνται μέχρι να ανακαλυφθεί το γονιδίωμα του ιού. Ωστόσο, έτσι υπολογίζεται τι ποσότητα υπάρχει, εξηγεί ο Εμάνουελ Βάιλερ. «Οι μελέτες δεν εξέτασαν εάν ο ιός είναι μεταδοτικός. Αλλά αυτό είναι καθοριστικό για το ερώτημα αν μπορεί κάποιος να τον μεταδώσει», συμπληρώνει.

Υποχρεωτικές μάσκες σε κλειστούς χώρους και το φθινόπωρο

Και ο επιστήμονας Κρίστιαν Έρντμαν, θεωρεί πως υπάρχουν πολλά αδιευκρίνηστα θέματα σχετικά με την εγκυρότητα των προηγούμενων δεδομένων. «Είναι βασικά δύσκολο να καταλάβουμε από το καθαρό ιικό φορτίο εάν προκύπτει κίνδυνος μετάδοσης», λέει ο συνιδρυτής της δεξαμενής σκέψης «RapidTests». Σε εμβολιασμένα άτομα, η σχέση μεταξύ του ιικού φορτίου και της μολυσματικότητας μπορεί να μην είναι πλέον τόσο ισχυρή.

Αλλά τι γίνεται με τον κίνδυνο μετάδοσης από ανθρώπους που έχουν ψευδή αρνητικά γρήγορα τεστ; Και οι δύο επιστήμονες συμφωνούν πως αυτά τα τεστ είναι το ίδιο αξιόπιστα όσο τα προηγούμενα όσον αφορά την μετάλλαξη Δέλτα. «Μπορεί μάλιστα να είναι και πλεονέκτημα το γεγονός ότι  το ιικό φορτίο στη μετάλλαξη Δέλτα είναι υψηλότερο επειδή μπορεί να φανεί ευκολότερα εάν κάποιος έχει μολυνθεί», λέει ο Βάιλερ.

Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί συνιστούν η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους να είναι υποχρεωτική από το φθινόπωρο και το χειμώνα ενώ προτρέπουν όσους έχουν εμβολιαστεί να κάνουν τακτικά τεστ για να φανεί αν έχουν μολυνθεί ή όχι και να μπορέσουν να προστατεύσουν τους άλλους.

(Πηγή: dw.com)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399